Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

!9 februari och Ready Cash!

Då var det dags för V86 Xpress här på Bergsåker igen. Det är tredje gången av totalt elva för året. Vi kör ytterligare sju stycken V86:or på onsdagar och en på Open Trot-fredagen. Nästa V86 Xpress blir den 11 mars.


Dessförinnan är det stortrav när STL med V75 besöker oss på skottdagen den 29 februari. Passa på och boka in den speciella dagen redan nu! På tal om skottdagen så finns den till för att årstiderna och kalenderdagarna inte ska rubbas alltför mycket. Ett årstidsår är 365,24 dagar, så vart fjärde år skjuter vi in en dag till, skottdagen, som numera alltid är den 29 februari, och då är vi någorlunda i takt med världsordningen igen. Om kalenderdagar och årstider är någorlunda i takt, så kan man inte säga detsamma om vädret. Bergsåker har inte haft någon lycka med vädergudarna hittills i år, men vi får väl hoppas att Mars, ni vet guden som ursprungligen vakade över våren men som senare sadlade om till att bli krigsgud, har återupptagit sitt gamla ämbete, och att han är på ett bra humör idag.

Dagens datum, den 19 februari, associerar jag mycket med en av mina största idrottsidoler genom tiderna, Ingemar Stenmark. Hela Sverige stod ju still när han körde sina race och i skolan fick vi ledigt från lektionerna för att se honom tävla. Det var tider det! Den 19 februari 1980 vann Ingemar sitt första OS-guld, det var i storslalom och platsen var Lake Placid, New York. Den 19 februari 1989 vann Ingemar sin sista världscupseger, den 86:e i ordningen, också i storslalom och platsen var Aspen, Colorado.

”Dä ä bar å åk” Ja, det är väl vad man kan säga om Face Time Bourbon, årets Prix d’Amerique-vinnare. Och det var väl årets snabbaste upplopp fick vi se i den senaste starten av denne Ready Cash-avkomma? Men det räckte inte ända fram, luckan kom lite för sent för att hinna fram till den undflyende Davidson du Pont, som vann det prestigefyllda loppet Prix de France, ett av tre lopp som ingår i den franska Triple Couronne. Alltså att samma år vinna Prix d’Amerique, Prix de France och Prix de Paris. Bara 4 hästar har lyckats med bedriften att ta denna trippel och den senaste som klarade av det var en annan Ready Cash-avkomma, nämligen Bold Eagle. ”Örnen” som bara har en halv miljon kvar till att bli den vinstrikaste travaren i Frankrike genom tiderna, en titel som för närvarande den dubble elitloppsvinnaren Timoko innehar. Vilken tävlingshäst Ready Cash var, på 70 starter vann han 40 lopp, bl.a. Prid d’Amerique 2 gånger, och tjänade nästan 4,3 miljoner euro. Och på avelssidan har han varit minst lika bra, förutom de två nämnda kanonerna ovan, kan nämnas hästar som Readly Express, Bird Parker, Traders, Django Riff, Brillantissime, Cash Gamble, Reckless och Dibaba. Ojojoj, inte undra på att alla vill ha en ”Ready Cashare”!

DubbelCupen, Fyraåringslopp, Positiva Kickens Ungdomsserie och B-tränarserien är några av dagens rätter på menyn. Förra årets komet på Bergsåker, Ludwig Wickman, leder för närvarande Positiva Kickens Ungdomsserie men utmanas tufft av Ida Olsson, Lukas Svedlund och Olle Wäjersten. Hur det går ikväll? Luddes nimbus håller nog i sig!

Varmt välkommen till Bergsåker ikväll. Må bästa ekipage vinna, nu kör vi!

Thomas Almqvist / Sportchef

Publicerad fredag 14 februari 2020. info@bergsaker.travsport.se