Foto: P&R AB, TR Bild

GS75 och Super Bowl!

Söndagstrav med Grand Slam 75 (GS75), vår enda sådan dag på hela året, så varför inte passa på att göra ett besök på Bergsåker nu på söndag eftermiddag där fina tävlingar kombineras med möjligheten att vinna 15 miljoner kr.


För så är ju reglerna, blir du ensam vinnare på GS75, med en enda kupong, då är du garanterad 15 miljoner kr. GS75 är ju storspelet på söndagarna och fungerar på samma sätt som V75, men med 1 krona i radpris. Alltså ett svårare spel än V75 med hög potential till att vinna stora slantar, men som ännu inte fått samma genomslagskraft som V75 och V86. Kanske är det din tur att bli näste storvinnare på GS75?

Kikade lite på Super Bowl i natt, världens största idrottshändelse med över 100 miljoner tittare, där Kansas City Chiefs vände matchen mot San Francisco 49ers och vann. Andra segern för Chiefs som vann första gången 1970, alltså för 50 år sen. Tankarna för mig vidare till avelsgiganten Super Bowl, född 1969, Stanley F Dancers stjärna, som vann Hambletonian 1972, och även Yonkers Trot och Kentucky Futurity, således en äkta Triple Crown-vinnare. Den senaste vinnaren av Triple Crown är Muscle Hill-sonen Marion Marauder som gjorde det 2016 och som alltjämt tävlar på i Nordamerika.

Super Bowl gick till aveln redan efter treårssäsongen som den segerrikaste och vinstrikaste hästen någonsin, med 38 segrar på 51 starter och 600 000 dollar intjänat. Han har efterlämnat över 40 avelsgodkända söner i Sverige och hans avkommor har tjänat mer än 75 miljoner dollar. Här kan vi snacka Super Bowl! Han har bland annat efterlämnat 6 Hambletonianvinnare, Tagliabue, American Winner, Giant Victory, Probe, Speed Bowl och Legend Hanover. Dessutom de i Sverige mer kända elithingstarna Super Arnie och Express Ride, elitsloppsvinnaren Napoletano, Supergill, Bowling for Dollars, Mr Drew och Super Play för att nämna några av hans stjärnor. Visste ni förresten att både Maharajah och Readly Express har Super Bowl i blodet?

Gårdagens datum, 2020-02-02, då Chiefs besegrade 49ers, är ett s.k. super-palindrom, det första på 909 år. Hur man än skriver ut datumet så får man samma siffror. Förra gången det hände var den 11 november år 1111. Och nästa gång det inträffar är redan den 2 december 2021. Ni kommer väl ihåg Petro Puros miljonär Ni Talar Bra Latin, han är också ett exempel på en palindrom. Onödigt vetande kanske, liksom att en giraff kan springa i 57 km/h vilket är snabbare än vad Homicide Hunter sprang när världsrekordet på 1,07,6 sattes, som omräknat blir drygt 53 km/h. Nu vet jag ju inte hur långt och länge en giraff kan springa så jämförelsen haltar förmodligen.

Här kommer några av dagens hästar som visat finfin form på slutet eller har kapacitet för att vinna sitt lopp och som har Super Bowl i blodet: Shut Up And Dance, Miss Red, Listas Thaitanic, Ellis Pride, Trilly Of Nando och Overtimeosåfin. Känn er varmt välkommen till Bergsåker och lycka till på liret. Nu kör vi!

Thomas Almqvist / Sportchef

Publicerad söndag 9 februari 2020. info@bergsaker.travsport.se