Första STL på Bergsåker 2020 med ”Proppen” på besök

Det var inte så längesen vi körde Svenska Travligan (STL), men nu är det dags igen. Den första av fem i år och nästa gång blir på skottdagen den 29 februari. När vi pratar sport heter det STL och när vi snackar spel så heter dessa tävlingar V75, i vart fall när det är fråga om spel hos ATG.


STL har i år fått utökning med tre serier. Förutom Klass II, Klass I, Brons, Silver och Guld, så har Diamantstoet, Stoeliten och Kallblodsdivisionen tillkommit. Likt övriga STL-serier tävlar också dessa hästar om poäng i försöken där de bästa får starta i finalen, med fina pengar att tävla om. Notera att det första loppet i Kallblodsdivisionen körs idag på Bergsåker, det är Kvisslebruns lopp, ett kortlopp. Kanske fel distans om vi ska prata om Jonas Zellins stayer som tävlade med bravur under hela 60-talet. En av kallblods-sportens stora travare, som vann hela 84 segrar och tjänade knappt 300 000 kr på den tiden. Idag hedras han med sitt lopp där vi får se hemmahoppet Ängsborken försöka ta 20 meter på dugliga konkurrenter.

En annan av våra riktigt stora travare hyllas också denna dag, det är såklart Zoogin, som var efter Zoot Suit som i sin tur var efter fenomenet och den argaste travhingsten i historien, Nevele Pride, som i sin tur är farfars farfars far till vår tids avelsgigant Ready Cash. Som det kan bli. Jag minns än idag när Zoogin slog till och överraskade i Kriteriet 1993 och närmast besegrade Jonny Takters King Lavec. Det var början på sagan Zoogin, som hade sin egen fan club då det begavs. Det mest minnesvärda loppet för mig är ändå när han i Jämtlands Stora Pris 1995 besegrade Copiad, och på vilket sätt han gjorde det, utvändigt den store favoriten. Ett av de där stora loppen som man inte glömmer i första taget, och som man vill se fler av. Idag besöker oss en av vår tids allra bästa hästar. Han är den vinstrikaste sonen efter en annan av våra avelsgiganter, Muscle Hill. Det är självklart Propulsion jag pratar om och som ska ta ytterligare ett steg för att kanske slå de franska giganterna på deras hemmaplan i slutet på månaden. Vi får se, riktigt kul blir det hursomhelst av att få njuta av denna fantastiska häst!

Bergsåker 2019

Lite fakta från ifjol kommer här. Bergsåker delade ut 49,7 miljoner kr i prispengar ifjol, på 47 tävlingsdagar, samt ytterligare en dag som vi tog över från Östersund när det brann däruppe. Tränarchampion blev Robert Bergh, som alltjämt har knappt 50 hästar på sin filial i Töva. Kuskchampion blev Ulf Ohlsson, denne championmästare som nu är uppe i 112 championat, överlägset mest i hela Sverige. Klose vann Travakademiens, i samarbete med Åkerlunds, championtäcke som Bergsåkers segerrikaste häst. Samtliga dessa champions kommer att hyllas idag på banan.

Det ska också bli spännande att följa Bergsåkers lovande ungdomar, Daniel Wäjersten, Nicklas Westerholm och Rikard N Skoglund idag. Kan de ge övriga ungdomar som Emilia Leo, Oskar J Andersson och bröderna Djuse samt de etablerade rävarna en match idag? Ja, varför inte. Alla ska känna sig varmt välkommen till Bergsåker. Nu kör vi!

Thomas Almqvist / Sportchef

Publicerad tisdag 7 januari 2020. info@bergsaker.travsport.se