AXEL RUDA ÄR REDO FÖR V75 PÅ HEMMABANAN


Han började starta som tvååring och gjorde nio starter under den säsongen vilket resulterade i tre segrar och över 200 000 kr intjänat.
Han var väldigt tidig av sig och tränade bra tider redan i februari som tvååring, det var nästan för bra så vi fick gå tillbaka lite då det gick för snabbt, lätt att man blir för ambitiös och då kan det gå fel. Men hästen ville springa och var väldigt glad av sig. Så har det varit med Ruda-hästarna, de har löphuvud sedan kanske inte stammen eller kapaciteten är det bästa på en del av hästarna. De har visat sig vara väldigt löpglada på banan, men agerat lite trögare hemma, säger uppfödaren, ägaren och tränaren Pär Ländin.
 
”HUR COOL SOM HELST”
Som treåring började det strula, det var något som inte stämde så vi åkte till veterinär och det visade sig att han hade en dålig has, vi fick till slut iordning på det även om det tog tid. Men det har rullat på sedan det blivit bra och som individ är han helt underbar, han är hur cool som helst. Man märker inte av att han är en hingst, du kan ställa honom på en transport med ett sto och han bryr sig inte.
 
MÅLSÄTTNINGEN
Jag vet att jag har en bra häst, han är anmäld till Breeders Crown och Derbyt och det sistnämnda håller jag som en dröm men ser det absolut inte omöjligt, Axel är bra.
Nu ska vi göra några starter till och sedan ”koppla” bort honom från tävling ett tag och siktar mot hösten och förhoppningsvis Derbyt.
 
SLÄKTEN ÄR VÄRST
Han är väldigt lik sin mamma på många sätt (Michelle Ruda e.Scarlet Knight).
När Stefan ”Tarzan” Melander fick se honom så sa han ”Vilket snyggt huvud han har, precis som Scarlet och vilka fina linjer han har”.
Tarzan gick igång totalt och trodde att han var efter Scarlet Knight, men jag sa sedan att han är efter Formula One men med Scarlet som morfar. ”Jag visste det” sa Stefan då.
 
PÄR LÄNDIN INFÖR STARTEN PÅ V75
- När jag såg startlistan blev jag glad, vill inte vika upp sidan och se spår tolv, nu fick vi spår två och det är utmärkt. Jag är dock inte helt 100 nöjd med tanke på träningsförhållanden den senaste tiden, men så är det den här årstiden här uppe, men det är absolut inget fel på hästen. Jag har var nöjd när vi varit inne på Bergsåker och kört.
Han har tidigare gått med tunna avklippa boots, men vi skippar dessa nu och sedan blir det barfota runt om, fast bomull i öronen och jänkarvagn.
Kusken Magnus A Djuse tror att han gör bättre lopp bakifrån så en resa i tredje utvändigt skulle sitta fint, min känsla är att han gör ett bra lopp, avslutar Pär Ländin.
 
AXEL RUDA
4 år (e. Formula One – Michelle Ruda e Scarlet Knight)
30 starter 9-1-3
Intjänat: 750 800 kr
Vunnit två av fem på V75

Publicerad fredag 16 april 2021. info@bergsaker.travsport.se