Foto: Micke Gustafsson, TR Bild

2024-03-29

Även om vädret inte, just nu, pekar mot våren så ser vi ändå i travkalendern att vintern snart är slut då våra grannbanor slår upp portarna för säsongen. Både Dannero och Hagmyren kör sina årspremiärer under påskhelgen och det är ett säkert vårtecken!


 
Personligen tycker jag att det ska bli riktigt skönt med varmare väder, inte minst då vintermånaderna sliter mycket på vår anläggning och personal. Jag upplever att vi har haft en extrem otur med våra tävlingar under vintern när det gäller vädret. Oftast har det kommit stora snömängder inför tävlingsdagen. Det medför extra arbete som kostar både tid och pengar. Det känns dock väldigt bra att vi har duktiga grabbar som sköter banan, så tävlingsunderlaget har varit i toppskick, vädret till trots i vinter.
 
Det kommer dock till ett rätt högt pris i form av snöröjningskostnader, nytt banmaterial, diesel och övertidstimmar. Dessutom har kostnaderna i form av el och uppvärmning ökat markant i vinter då det varit kallt. Allt detta gör att vi tyvärr presenterar ett minusresultat på årsmötet i april (mer om det nedan).
Tyvärr är det inte mycket som tyder på att kostnaderna kommer att minska under detta år, och vi kan heller troligen inte räkna med utökade centrala medel inför nästa år. Därför jobbar vi nu hårt med att sänka våra kostnader och öka våra intäkter.
 
De stora kostnadsbesparingarna vi ser ligger i energikostnader där vi idag gör av med orimligt mycket i form av el och uppvärmning. Detta är något vi alla kan hjälpas åt att åtgärda. Jag tänker då på relativt enkla åtgärder som att inte lämna stalldörrarna öppna när det är kallt, eller tvätta utrustning i varmt vatten.
Vi jobbar nu med en åtgärdsplan där både publiksida och stallbacke kommer att vara involverade, och mer information kommer att komma senare under året.
 
Även om kostnadsbesparing är viktiga så är det desto roligare att jobba med ökade intäkter. Vi, och många andra travbanor, har under många år pratat om att våra anläggningar används för lite och att det finns stora möjligheter att göra olika sorters evenemang.
En del banor är bättre än andra på detta, och vi kan väl erkänna att Bergsåker varit långt ifrån bäst i klassen. Detta vill vi nu ändra på! Ju mer intäkter vi kan skapa som inte härrör från travspelet, desto större flexibilitet får vi i vår verksamhet.
 
Det var också den största anledningen till att vi valde att starta ett arenabolag och ta över restaurangverksamheten i egen regi (tillsammans med Åkerlund VA & Planering). Bolagets uppdrag är att, förutom att servera mat & dryck på våra tävlingar, skapa intäktsmöjligheter när det inte är trav. Vi är redan igång med lunchservering och kvarterskrog. Det är i sig bra komplement till verksamheten, men vi behöver skapa större event för att kunna ta in de stora pengarna. Vårt första stora event, som inte har med trav att göra, är Sundsvall Truckshow som vi arrangerar tillsammans med ett företag i mellan-Sverige.
 
Under helgen 10-12 maj kommer över 100 lastbilar att ställas ut på travbanan för att visas upp för besökarna. På fredag och lördag kväll blir det konsert med kända artister som Elov & Beny och Björn Rosenström. Vår samarbetspartner räknar med att det komma över 6 000 personer under fredagen och lördagen!
Banan kommer då naturligtvis att vara stängd under denna helg.
 
Vår travoval ska i första hand utnyttjas för träning och tävling med travhästar, men för att kunna säkra en långsiktig ekonomi så behöver vi utnyttja anläggningen till annan verksamhet ibland. Jag lovar att detta inte kommer att vara fallet mer än 2-4 gånger per år, så jag hoppas på förståelse från alla aktiva. Särskilt då detta kommer att bli en bra affär för både Norrlands Travsällskap och vårt delägda arenabolag.
 
Slutligen vill jag uppmana att alla som bryr sig om Bergsåker blir medlemmar i Norrlands Travsällskap för att vi tillsammans ska kunna utveckla banan.
 
Närmast väntar vårt årsmöte, onsdag 17 april, där vi förutom årsmötesförhandlingar kommer att gästas av den nationelle propositionsskrivaren Mattias Stenby som berättar om sitt arbete med propositionerna. Årsmötet och samtalet med Mattias är öppet för alla medlemmar, är du inte redan medlem så blir du det enklast här: https://www.bergsaker.com/mer/bli-medlem/
 
Med dessa rader så önskar jag er alla en riktigt Glad Påsk!
 
Henrik Montin
 
Travbanechef Bergsåker
 

Publicerad fredag 12 april 2024. info@bergsaker.travsport.se