2024-04-12

Våren är i antågande och med den blommar även Travskolan ut. Från att ha kört traditionella kurser under vintern har nu även våra licensutbildningar kommit igång. Vi fortbildar vår personal och ponnytävlingarna smyger så smått igång. Temakurser är i pipeline och det är full fart framåt. Även om man till vardags kanske tänker traditionella ”märkeskurser” när man pratar travskola, försöker vi tillhandahålla alla typer av utbildningar som man kan behöva som aktiv. Allt för att skapa en bred sport.


Även filialen i Timrå är igång. Vår tanke med Timrå är att elever som går i ridskola ska få möjlighet att prova på trav under tre gånger per termin, vid de tillfällen de annars skulle ha haft teori. Faller detta väl ut, är det ett koncept som vi gärna tar med till flera ridskolor. För på ridskolorna är eleverna redan ”frälsta”, och kärleken till hästen finns redan där. Det ger en snabbare väg in i travsporten. Enkelt sagt, är det lättare att lära en hästmänniska trav, än att lära sig allt från grunden.

Vi önskar såklart att vi kunde utveckla utbildningsverksamheten i snabbare takt. Att ”ösa in” nya elever som får prova på trav hade varit det bästa. Elever som snabbt kan bli aktiva och få vår sport att blomma extra. Det finns dock saker som hämmar detta, och främst är det ekonomiska aspekter. Vi befinner oss i en tid där familjer har det tufft ekonomiskt, där man tänker efter en gång extra innan man drar på sig extra utgifter. Vi vet att vi har en hel del elever som tvingats sluta hos oss då det inte finns ekonomi för det hela. Samtidigt måste vi ju själva också jobba för att få en någorlunda bra balans i vår egna ekonomi på travet, och denna ekvation är svår. Av denna anledning försöker vi därför förklara så mycket vi kan, vad kurskostnaderna går till. Vi jobbar även med nyckeltal för att kunna jämföra oss själva år från år och se att det går åt rätt håll. Ambitionen är att vi på sikt skall gå runt på vår egen verksamhet.

En möjlighet till att kunna hålla nere kurskostnaderna är att vi får in andra intäkter. Detta får vi främst genom företagsevent, möhippor, svensexor o.s.v. Det finns mycket som ni som travintresserade kan göra för att hjälpa till med utvecklingen av Bergsåker… Här kommer ett axplock:

-          Tipsa folk i er närhet om våra kampanjkurser!

-          Dela våra event i sociala medier.

-          Ge bort en tandemkörning till någon som fyller år! Vi levererar fina presentkort som man kan ge bort. Man behöver ingen förkunskap för att köra tandem.

-          Ge bort en kampanjkurs på travskolan! Det finns både för barn och vuxna.

-          Har du företag och vill synas hos oss? Kontakta oss så löser vi det!

-          Om ni är ett gäng som vill göra något kul – kom till oss och kör ponny! Vi garanterar leenden på läpparna och horn i pannan…

Vidare tittar vi just nu på möjligheten att underlätta för nya licenstagare att ha häst. Vi försöker, så gott vi kan, att hitta mentorer i närhet till deras uppstallningsplats, för de som så önskar. Det har även kommit in önskemål på att vi ska titta på en form av andelsägande i likhet med exempelvis ”Min galopphäst”, där man för en viss summa, får möjlighet att deläga en häst eller ponny under ett år. Skillnaden gentemot Min galopphäst är att i detta fall skulle delägarna få hjälpas åt att träna sin häst/ponny under våra vingar på Travskolan, i ett gemensamt träningsupplägg med det stöd och råd från oss som man som ny så väl behöver. Vi har skickat ut en intresseanmälan på ponnysidan till alla ungdomar som finns i vår verksamhet och som kan vara intresserade. Det vore jättekul om vi kunde få igång detta, med ökad gemenskap och fler framgångar som följd!

På tal om gemenskap, så planerar vi även in en lokal tävlingsdag för våra ungdomar. Tanken är att träffas, tävla på lite mer lekfulla villkor där alla ungdomar, oavsett om man är ”travskolebarn” eller ”ponnyklubbsbarn” – oftast är det samma barn det handlar om – gör roliga saker tillsammans. Vi kommer även att ha en föreläsning denna dag där målsättningen är att fördjupa hästkunskaper för våra ungdomar. Att vi alla försöker ta hand om våra ungdomar och hjälpa dem att utvecklas är också en viktig del i en tryggad framtid för travsporten. Att hjälpa, stötta och även till viss del fostra framtidens hästmänniskor.

Vi ligger bra till i våra Pegasussiffror, mycket tack vare våra kringutbildningar. Men det är på framgångsvågen vi ska surfa, och tillsammans jobba ännu hårdare för att få ytterligare folk till travet. Bergsåker är en fantastisk anläggning, vi har oändliga möjligheter och tillsammans är vi starka. Vår sport är unik på så många sätt, och vi behöver hjälpas åt att lyfta fram den. En sport där alla kan vara med… På sina egna villkor. Där tjejer tävlar mot killar. Hingstar mot ston. Elitkuskar mot rookies. Det är vi rätt ensamma om, och det ska vi vara rädda om.

Om du som läser detta, på något sätt kan bidra till Bergsåkers utveckling utifrån det jag skrivit om här ovan, är jag otroligt tacksam. För varje individ vi knyter till travet, gör vi Bergsåker starkare i framtiden.

Annika Söderholm
Utbildningschef Bergsåkers Travskola
annika.soderholm@bergsaker.travsport.se

Publicerad fredag 12 april 2024. info@bergsaker.travsport.se