2024-02-22

Är det möjligt att gasa och bromsa samtidigt? Den frågan har vi på Bergsåker brottats med under de senaste månaderna. Samtidigt som vi lever med sparkrav, lågkonjunktur och ökade kostnader så är det ett måste att vi är offensiva för att kunna utveckla travsporten i allmänhet och vår bana i synnerhet.


Det har säkert inte undgått någon att travsporten tvingas spara pengar i dessa osäkra tider. De centrala pengar till banorna, som kommer från Svensk Travsport varje år, minskade med ca 30 MSEK inför 2024, där Bergsåker får ca 1,2 MSEK mindre jfr föregående år. Totalt i årets budget så räknar vi besparingar på 1,5 MSEK.

Det är aldrig roligt att behöva göra besparingar och det är svårt att prioritera. När Bergsåker fick ökade medel för två år sedan så valde vi att lägga en stor del av dessa pengar på de aktiva i form av slopad gäststallhyra vid tävlingar för medlemmar i Norrlands Travsällskap, samt att vi startade ett marknadsföringsprojekt där vi kunde köpa reklam av våra aktiva. Detta kallade vi Team Bergsåker. Dessa båda satsningar har vi kunnat bibehålla i två år, men nu när vi behöver spara så är det inte möjligt att upprätthålla detta. Vi väjer också att producera ett enklare, och framförallt billigare, travprogram till våra tävlingar (V75 undantaget). Jag kan medge att det nya travprogrammet är en försämring mot för tidigare, men den besparingen kändes ändå relativt lätt att göra. Inte minst mot bakgrund att upplagan för programmet sjunkit rejält senaste åren. Travprogrammet kostar oss stora pengar, och det för en produkt som väldigt få läser och än mindre betalar för. Det ”vanliga” programmet skulle ha kostat oss 800 000 kr 2024, men med detta förenklade program så kunde vi göra en besparing på nästan 25%.

Nu över till något roligare! I helgen avgjordes den tredje upplagan av Bergsåker Winter Trot och vi fick se en imponerande vinnare i High On Pepper! Hans prestation var femstjärnig och det var häftigt att se. Det kändes också kul att vår nya satsning med restaurangverksamheten fungerade bra. Alla matplatser var slutsålda och många gäster stannade kvar efter tävlingarna för att festa till coverbandet Co-Pilots och DJ Clabbe. Det är något som vi ska spinna vidare på och alltid erbjuda en efterfest efter våra stora evenemang. Vår satsning på restaurangverksamheten är ett exempel på hur vi gasar för att skapa fler intäkter och stärka Bergsåkers varumärke. Mer om detta i kommande krönikor.

Plumpen i protokollet var serveringen på restaurangen på stallbacken där maten tog slut mitt under tävlingarna. Det får inte hända och jag vill be om ursäkt till alla aktiva som inte kunde köpa någon mat. Vi kommer att göra en del förändringar i upplägget på stallbacksrestaurangen. Redan från denna vecka så kommer vi att göra om menyn samt att erbjuda matlådor till en billig peng.

Trots att Winter Trot är avslutat så är det ingen idé att hänga in finkläderna i garderoben. Redan nästa helg är det dags för Bergsåkers Travgala där vi ska hylla de främsta två- och fyrbenta från ifjol. Nytt för i år är att vi valt att förlägga galan på Englaporten i centrala Sundsvall. Detta gör vi då vi känner att galan ”trampat vatten” de senaste åren då den sett likadan ut i många år med ett vikande gästantal. Det kan tyckas konstigt att vi flyttar galan när vi driver restaurangen i egen regi nu, men eftersom vi ansvarar själva för mat och dryck så blir det ingen ekonomisk skillnad. Vi tycker dock att Englaporten lämpar sig bättre för denna typ av fest och förhoppningsvis får galan en nytändning. Vi ses väl där? Hör av er till Marie på sportkontoret för att säkra din biljett!

Avslutningsvis så vill jag spinna vidare på vad sportchef Malla skrev i föregående krönika. Vi behöver bli fler inom travsporten och för att lyckas med det så behöver vi fler ambassadörer som kan berätta om vilken fantastisk sport vi håller på med. Jag önskar att alla som älskar travsport pratar positivt om sporten utåt och att vi kan hantera kritik internt. Jag är den förste att medge att vi inte är felfria på Bergsåker, men jag hoppas att ni som har synpunkter i första hand hör av sig till oss på Sportkontoret via telefon, mail eller personliga besök istället för att komma med eventuell kritik på sociala medier. Det gagnar ingen. Jag anser att vi utvecklas av kritik men för allas bästa bör det levereras i rätt forum!

Ps. Det går bra att skicka beröm också 😉Ds.

Vi ses på Bergsåker!

Henrik Montin
henrik.montin@bergsaker.travsport.se
Travbanechef

Publicerad torsdag 22 februari 2024. info@bergsaker.travsport.se